Vem är världens första historiska person?

Kort svar: Troligen någon kung i Egypten eller det sumeriska riket kring 3000-talet fvt.

När jag undervisade i Historia A om forntiden så var det en elev som frågade vem som är den första historiska personen vi känner till. Han syftade då inte på exempelvis Ötzi eller Lucy utan personer från människans äldsta historia som på något sätt finns omnämnd i berättande källor.

Eftersom personen ska vara belagd i någon form av berättande källa torde svaret finnas i någon av de äldsta civilisationerna – Egypten, den sumeriska högkulturen i Mesopotamien eller i Indusdalen. Härifrån har vi i alla fall de äldsta kända skrifterna från 3500-3100 fvt. Rimligen bör därför den första kända personen vara härifrån. Och eftersom de som nämns i skrifter nästan alltid är regenter av olika slag är det också det vi bör förvänta oss att hitta.

Går vi alltså 5000 år tillbaka i tiden så borde vi hitta de äldsta skriftliga beläggen för enskilda individer. Enligt de flesta egyptologer var den förste egyptiske faraon Narmer eller Menes. Enligt Turinpapyrusen var Menes den första riktiga faraon i Egypten. Och då är vi någonstans just runt 3000 fvt.

Hos sumererna har vi också regentlängder och där brukar man ta fram Enmebaragesi som den äldsta kung som kan beläggas förutom via just kungalängderna. Enmebaragesi var kung c.a. 2700 fvt. Så här skriver historynet om honom:

The very first ruler of whom we have positive evidence is Enmebaragesi, king of Kish (circa 2700 b.c.). In the King List, an ancient record of the rulers of Sumer, he is noted as having ‘carried away as spoil the weapons of Elam.’

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s